Λήθη

Η ιστορία του Ελληνισμού ορίζεται σε όλα της τα καίρια σημεία απο ενέργειες αυτοθυσίας, απαράμιλλου θάρρους και πίστης στην ιδέα της Ελευθερίας.  Ο χαρακτηρισμός απο τον δήμαρχο Λύσης, κ. Αντρέα Καουρή, της κίνησης ενός δεκαεξάχρονου Λυσιώτη να υποστείλει την σημαία του ψευδοκράτους από το δημοτικό της Λύσης, ως “επισκιασμός” (της επίσκεψης Λυσιωτών προς λειτουργία της Εκκλησίας του χωριού) αποτελεί κατάφωρη προσβολή και ταυτόχρονα ένδειξη επιλεκτικής λήθης.

Λήθη του Μανώλη Γλεζου και Λάκη Σάντα, που ως φοιτητές το 1941 υπέστειλαν την σβάστικα απο την Ακρόπολη.

Λήθη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που ως δεκαπεντάχρονος μαθητής το 1953 υπέστειλε την Αγγλική σημαία απο το σχολείο του στην Τσάδα.

Λήθη του Σολωμού Σολωμού, που το 1996 δολοφονήθηκε από τους τούρκους,  κατά την προσπάθεια του και αυτού να υποστείλει την αδίκως επαρμένη τούρκικη σημαία.

Δεν πιστεύω κανείς να μπορεί να πεί ότι ο ίδιος ο Γρηγόρης Αυξεντίου δεν θα ήταν περήφανος για την κίνηση αυτού του συγχωριανού του, εάν ζούσε σήμερα.

Κανένας δεν πιστεύει ότι η υποστολή μιας σημαίας θα αποτελέσει το εφαλτήριο της απελευθέρωσης των εδαφών μας, της επιστροφής των προσφύγων μας ή και αλλαγής της παρούσας κατάστασης στο Κυπριακό. Κάτι τέτοιο θα ήταν επιπόλαιο. Όπως και με τα πιο πάνω παραδείγματα όμως αποτελεί συμβολισμό. Ένας συμβολισμός που αποδεικνύει πως ακόμα υπάρχουν άτομα στην Κύπρο που δεν είναι έτοιμα να δεχτούν την άνευ αντίδρασης ξεπούληση της υπό την σκιά του ραγιαδισμού. Που αποδεικνύει πως το Κυπριακό δεν έχει ημερομηνία λήξης στις ψυχές της μετά-1974 γενιάς ακόμα και εάν δεν έχουμε γνωρίσει τους τόπους απ’ τους οποίους καταγόμαστε. Αλλά που αποδεικνύει πως καταγόμαστε από την ίδια φωτιά, από το ίδιο αστέρι και με ίδια ψυχή με όσους επέλεξαν την αυτοθυσία για την Πατρίδα.

Κύριε Καουρή, με σεβασμό σας καλώ όπως ανακαλέσετε την ατυχέστατη δήλωση σας. Η ιστορία και δη η θέση σας το επιβάλλουν.

Αλεξάνδρου Αλέξανδρος 12/09/2019

Leave a comment